אם החלטתם לחדש את מערכת הישיבה שלכם, חשוב שתדעו מספר כללי ברזל קודם שתכנסו לחנות הרהיטים. במאמר הבא, נעניק לכם מידע מקצועי על סוגי ספות בד שונות ונפוצות, אשר יסייעו לכם בבחירת סוג ספת בד בהתאם לדרישותכם. אך לא רק עבורכם, המאמר הבא יכול להועיל אף למנקי ספות ע"מ לקבל אינפורמציה עבור סוגי ספות בד השונות או לגולש הסקרן אשר מעוניין לקבל מידע מקצועי על הרכבי הבדים, מקורם בעולם ושיטות ניקיונם.
הנקודות העיקריות עליהן ניתן דגש:
- סוג הבד.
- מקורו בעולם.
- הרכב הבד.
- פעם והיום.
- טיפ לבדיקה לפני רכישת ספה.
- יתרונות וחסרונות
- כיצד מומלץ לנקותו.
המאמר הבא מספק מידע מקצועי עבור סוגי הבדים הנפוצים כיום בחנויות הרהיטים. אז לפני שתתחילו לקרוא, תפנו לכם מספר דקות, הכינו כוס קפה ועיינו בטיפים הטובים ביותר לבחירת סוג ספה לביתכם או לבית העסק שלכם.
בחירת ספות מבד קטיפה
מקורו של בד הקטיפה הוא אחד הוותיקים ביותר בתחום הטקסטיל. נמצאו חתיכות קטיפה שונות בסין כ-206 שנים לפני הספירה. בעבר, מלכים השתמשו בהם ללבוש, פאר וכדי להתהדר איתם בפני ממלכות אחרות. ככל שתחום הטקסטיל התפתח יותר, כך גם סוגי הקטיפה התפתחו יחד עימם.
הקטיפה הראשונה יוצרה מ-100% משי, כיום, קטיפות העשויות 100% משי הינם נדירות ויקרות מאוד ולרוב מיוצרות בעבודת יד.
החל משנות ה-60 וה-70 הקטיפה צברה תאוצה והפכה לאחד הבדים הפופלארים בקרב חובבי הסטייל ומעצבי אופנה. בעידן שלנו, מייצרים קטיפה למטרות רבות כמו: רהיטים, בגדים, וילונות וכיסויים.
למרות שבעבר היה נהוג לייצר קטיפה רק ממשי, היום כבר מייצרים קטיפה גם מכותנה, פשתן ורכיבים סינטטיים כמו פוליסאטר וכהנה.
אם אתם מעוניינים לרכוש ספות קטיפה, יש לדעת כי ספות אלו מצריכות הקפדה יתרה ואינה מתאימה לבתים או למוסדות בהם יש ילדים קטנים או בעלי חיים.
יתרונות של ספות קטיפה – מגע רך ומלטף, נוחות לישיבה, מראה של פאר והדר ונחשבות ליוקרתיות.
חסרונם של קטיפה – אלו נוטות להתקשות ברגע שיפגשו מי ם. המים מקשים אותם ופוגעים במרקמם העדין והמלטף.
מחירם של ספות קטיפה העשויות משי טהור יהיה יקר לעומת אלו הסינטטיות, שימו לב להרכב הקטיפה לפני שתרכשו.
ניקיון – ניקוי של ספות קטיפה 100% משי חייב להתבצע בניקוי יבש ללא מים, את הקטיפה הסינטטיית יהיה ניתן לנקות גם באמצעות מים אך חייב ידע מקצועי ויש לפנות לחברה המכירה את סוגי הבדים השונים. עוד בנושא ניקוי ספות משי.
בחירת ספות מבד כותנה
כמו קטיפה כך כותנה, הוא בד עתיק מאוד ונמצאו שרידי כותנה עוד במאה ה-12 שלפני הספירה. בד כותנה טבעי מיוצר מסיבי צמח הכותנה והוא אחד הנפוצים בעבר וכיום.
כאמור, בד כותנה הוא בד אשר מיוצר מהצומח ובשל כך הוא בד נושם ומאוורר אשר מתאים לביגוד, סדינים ומצעים, מזרנים ולעיתים אף לספות. כיום, קיימים מספר תערובות נפוצות אשר התערבבו ביחד עם בד הכותנה, אך הטוב שבהם הוא 100% כותנה טבעית.
אם אתם מעוניינים לרכוש ספות כותנה, יש לדעת כי בשונה מהביגוד, ספות 100% כותנה הינם פחות נוחות למגע ועלולות להקשות עליכם מאוד בעניין התחזוקה היומיומית. מה שכן, ספות כותנה, מומלצות ביותר עבור ריהוט גן, מרפסות, חצרות או מקומות אשר בהם לא תצטרכו תחזוקה שוטפת, אך לפני כן, יש לבדוק כי אלו מצופים בשכבת הגנה נגד סופות חול ואבק.
יתרונות של ספות בד כותנה – נושמות, מאווררות, אורגניות, אינן מתכווצות בכביסה, נגד דהיית שמש, יפות למראה ובעלות ביתי ונוחות לישיבה גם בימי הקיץ החמים.
חסרונם של ספות בד כותנה – עשויות לצבור כתמים קשים, בעלות מגע קשה ובשל היותם נושמות אלו ידרשו מכם זמן רב לתחזוקה שוטפת.
ניקיון – גם מנקי ספות מקצועי לא יוכלו להסיר כתמי השחמה, צבע או כתמים ישנים. ספות העשויות מכותנה מצריכות זהירות רבה ומתן דגש על כתמים ולכלוך. המדריך לניקוי ספת כותנה.
מידע על ספות מבד קשמיר
בד הקשמיר יוצר לראשונה במאה ה-13 בארצות כמו איראן והודו, שם נהגו להשתמש בבד הקשמיר לטקסים של מלכים ולכיסויי יוקרה.
קשמיר הוא סוג של צמר, רק נעים יותר ובעל טווים דקים יותר. בד הקשמיר נחשב לבד יקר בשל היותו דק, עד 19 מיקרון (שיער אדם הוא כ-50 עד 70 מיקרון). הקשמיר מספק מגע מלטף ונעים ולעיתים עשויי להצטרף יחד עם משי בהרכב הבד.
כיום, נהוג לייצר בדי קשמיר למספר מטרות כמו: צעיפי אופנה, ביגוד יוקרתי ואף לרהיטי הבית כמו ספות וכורסאות.
אם אתם מעוניינים לרכוש ספות מבד קשמיר, יש לדעת כי ספות אלו נחשבות ליקרות ויכולות לשפר פלאים את נראות הבית שלכם.
יתרונות של ספות בד קשמיר – מפנקות, בעלות מראה יוקרתי, מגע רך, מחממות בימי החורף הקרים, יקרות ויוקרתיות.
חסרונות של ספות בד קשמיר – בשל היותם נושמות, עשויות לצבור כתמים. ובשל מורכבותם מטווים דקיקים, עשויות להיפרם בשימוש שאינו נכון.
ניקיון – ניתן לנקותם באמצעות חומרי ניקוי טבעיים כגון:קליפת פירות עץ הדר או במקרים בהם ישנם כתמים קשים, יהיה ניתן לנקותם אף באמצעות פיזור אבקת סודה לשתייה.
הסבר על סוגי ספות בד פשתן
מקורו של בד הפשתן הוא גם אחד הוותיקים, אולי הכי ותיק שיש. נמצאו עדויות על שאריות סיבי פשתן מלפני אלפי שנים בשוויץ. ונמצאו בדי פשתן צבועים מלפני אלפי שנים בגיאורגיה. בד הפשתן הוא בד טבעי הצומח סביב צמח הפשתן ולרוב עובר תהליך של עיבוד וצביעה.
בעבר, בדי פשתן שומשו למטרות רבות. במצרים העתיקה נעשה שימוש בבדי פשתן כדי ליצור תכריכים לקבורה, חניטה ועוד. אך ככל שחלפו השנים, כך תעשיית הפשתן שוכללה, והיום תמצאו בדי פשתן בסוגי בדים שונים כמו: מעילים, שמיכות, ספות וכיסאות.
כמו כותנה כך פשתן, מוגדרים כבדים נושמים בשל היותם מהצומח.
אם אתם מעוניינים לרכוש ספות מבד פשתן, יש לבדוק כי מדובר בפשתן טבעי ולא בדמוי פשתן הנפוץ כיום בחנויות הריהוט בישראל.
יתרונות של ספות בד הפשתן – נוחות לשימוש ורביצה, מעניקות מראה נפלא ביותר (אריגה שתי וערב), נגד דהיית שמש, טובות לכביסה ואינן מתכווצות.
חסרונות של ספות בד הפשתן – עלולות לצבור אבק וכתמים עם הזמן ופחות נוחות בימי הקיץ החמים.
ניקיון – ניתן לנקות ספות פשתן באמצעות שימוש עם נוזל לניקוי כלים או לחילופין באמצעות חומץ טבעי, אך השיטה הטובה ביותר היא באמצעות ניקוי ספות פשתן מקצועי.
בחירת ספות בד סאטן
מקורו של בד הסאטן הוא במאה ה-15, אז החלו ליצר בדי סאטן אשר היו נמכרים לעשירים ולבעלי מעמד גבוה.
בתחילת דרכו של בד הסאטן, היה זה מיוצר ממשי. בזמננו גם בדי הסאטן התפתחו, וכיום מייצרים בדי סאטן אף מרכיבים העשויים 100% רכיבים סינטטיים כמו ניילון, פוליאסטר או אף מכותנה.
את בדי הסאטן תמצאו בכל מקום, ומהם מייצרים סוגי הלבשה שונים כמו: בוקסרים, כיסויי ראש, עניבות וספות.
אם החלטתם לרכוש ספות מסוג סאטן, יש לדעת כי אלו פחות מתאימות לבתים פרטיים כי אם למקומות כמו מוזיאונים או מוסדות יוקרתיים.
יתרונות של ספות בד סאטן – מראה מבריק ונוצץ, בעלות מגע רך כמשי ונוחות מאוד לישיבה.
חסרונות של ספות בד סאטן – לא יהיה ניתן להסיר מהן כתמים כלל! ויותר מזה, גם מספר טיפות מים, עלולות ליצור כתם.
ניקיון – לרוב מומלץ על ניקוי יבש, אך גם ניקוי רטוב ע"י בעל מקצוע מומחה ומיומן בניקוי ספות תספק תוצאה נאה.
בחירת ספת העשויה צמר
מקורם של הצמר הוא עתיק יומין, במדינות רבות באירופה ובעולם לבשו בגדי צמר על בסיס יומיומי והוא מוגדר כאחד הבדים מהוותיקים בעולם.
צמר מופק משיער בעלי חיים (ע"פ רוב מכבשים), הצמר עובר תהליך עיבוד, ניקוי וגם צביעה אשר יאפשרו לבצע בו שימוש ואף להתחמם בו בחורף הקר.
בעידן החדש, נהוג לדלל את הצמר ברכיבים סינטטיים או בכותנה ומייצרים מהצמר פריטים כמו: שמיכות, סריגים, שטיחים וספות.
אם החלטתם לרכוש ספות מצמר, יש לדעת כי ספות אלו מצריכות משנה זהירות בכל הנוגע לכתמי דיו וצבע. ספות צמר אשר ספגו כתם דיו, לא יהיה ניתן להסירם כלל ובשום דרך.
יתרונות של ספות צמר – משרות אווירה כפרית וביתית, לא אלרגניות, מחממות מאוד ולרוב גם לא יקרות.
חסרונות של ספות צמר – מגע קשה ולעיתים עוקץ, לא נעימות בקיץ החם ומצריכות משנה זהירות בכל הנוגע לכתמים על בסיס צבע.
ניקיון – כתמים על בסיס חלבון, יהיה ניתן לנקותם באמצעות קליפת פירות עץ הדר כמו לימון ואשכולית, וכתמים קשים יצריכו ניקיון מקצועי.
טיפים לבחירת ספות מיקרופייבר
בד מיקרופייבר יוצר לראשונה ב-1950, והוא אחד מהבדים הסינטטיים הראשוניים. בתחילת דרכו, יוצר בד המיקרופייבר לצרכי ניסוי בבדים שונים כמו: ביגוד ונעליים, אך החל משנת 1970 הוא יוצר אף לספות וריהוט מתקדם.
כיום ניתן למצוא בדי מיקרופייבר למטרות רבות כמו: גופיות, כיסוי טלפונים, ספות ורהיטים, מטליות ניקיון ועוד.
בד מיקרופייבר הוא שם כולל למשפחת בדים סינטטיים אשר מיוצרים באמצעות חיבור אלפי חוטים דקיקים כמו: פוליאסטר, ניילון, קבלר ועוד.
אם בחרתם לרכוש ספות מבד מיקרופייבר, יש לדעת כי אלו בדים חזקים אשר ילוו אתכם למספר שנים ארוכות.
יתרונות של ספות מבד מיקרופייבר – חזקות מאוד, עשויות מקשה אחת ובשל כך דוחות כתמים קלים. נוחות לישיבה, קלות לתחזוקה ומתאימות לבתים בהם יש ילדים קטנים או בעלי חיים.
חסרונות של ספות בד מיקרופייבר – אינן אורגניות, אינן נושמות (מה שיצריך מכם לאוורר אותן היטב), עשויות לדהות בחשיפה רבה לשמש.
ניקיון – את ספות העשויות מיקרופייבר ניתן לנקות בקלות באמצעות התזת חומץ, הברשה קלה וספיגתה באמצעות מטלית מיקרופייבר.. המידע המלא לניקוי ספות מיקרפייבר.
מידע מקצועי על ספות בד אלפנט
בד אלפנט הוא אחד החדישים והמפוארים בתחום הספות. בד זה נחשב לאמיד, חזק ויציב בפני נוזלים ואבק. בד אלפנט מורכב מ-100% רכיבים סינטטיים ומצופה בשכבת הגנה נוספת.
אם בחרתם לרכוש ספות מבד אלפנט, יש לוודא כי מדובר באלפנט מקורי ולא בחיקוי פשוט של אלפנט. בד אלפנט מקורי, ילווה אתכם מספר שנים ארוכות ויפנק אתכם במראהו הנפלא והנהדר, לעומת חיקוי בד אלפנט אשר עשוי להתפורר תוך תקופה קצרה.
יתרונות של בד אלפנט – מראה נפלא ומרהיב, נוח למגע, דוחה נוזלים ומתאים אף לבתים בהם ישנם ילדים קטנים בבית.
חסרונות של אלפנט – עשוי להישחק מעט בשימוש שאינו נכון, אינו טבעי, לא נושם ועשוי לדהות לאחר חשיפה ממושכת לשמש.
ניקיון – כדי לנקות בד אלפנט, יש לרסס חומץ עם מעט מים, לשפשף באמצעות ספוגית ניקוי ולייבש את הספה למספר שעות. עוד בעניין ניקוי ספות מסוג אלפנט.
הסבר על ספות בד ויסקוזה
מקורו של בד הויסקוזה הוא בצרפת בשנת 1896. בזמנו, ויסקוזה היה סיב הסינטטי הראשון. אולם, רק 20 שנים מאוחר יותר, החלו לייצר בדי ויסקוזה למטרות ביגוד כמו: גרביים, הלבשה עליונה, ומגבות.
בד הויסקוזה אינו בד טבעי ואינו בד סינטטי, הוא נופל איפשהוא בין לבין. את בד הויסקוזה מייצרים מסיבי עצים, אך אלו עוברים טיפול כימיקלי עם סודה קאוסטית, אמוניה, אציטון וחומצה גופרית. מה שאומר: טבעי, זה לא.
בד הויסקוזה הוא אחד הזולים בתחום הטקסטיל, ולרוב הויסקוזה יגיע בתוספת לרכיבים אחרים כמו: כותנה, פשתן או אפילו בתוספת לרכיבים סינטטיים.
אם החלטתם לרכוש ספות העשויות ויסקוזה, יש לדעת כי אלו עלולות להתכווץ במגע עם מים, ולכן יש לנהוג במשנה זהירות בכל הנוגע לכך.
יתרונות של ספות בד ויסקוזה – נושמות, שומרות על צבעם, קלות, נוחות לישיבה ולמגע, זולות ולא חמות מידי.
חסרונות של ספות בד ויסקוזה – מתכווצות בקלות באמצעות מגע עם מים, מתקמטות במהרה ועשויות לדהות תוך תקופה לא ארוכה.
ניקיון – יש לנקות ספות ויסקוזה באמצעות חומץ טבעי מעורב במעט מים ולהבריש בזהירות רבה ע"מ לא לקמט את הבד ומיד לספוג את המים והחומץ חזרה.
בחירת ספה מבד העשוי פוליאסטר
בד פוליאסטר הומצא לראשונה בבריטניה ב-1941 ע"י הכימיקאים ג'ון רקס וג'יימס טננט. פוליאסטר הוא רכיב סינטטי אשר מיוצר מפולימור ומורכב באופן ייחודי הדוחה נוזלים וחסין בפני כימיקלים.
בתחילת דרכו של הפוליאסטר, נעשה בו שימוש כדי לייצר בגדים אשר "אינם צריכים גיהוץ", אך לאחר מכן התגלה כלא נוח וכבד זול. כיום, יש שדרוג משמעותי בבד הפוליאסטר ומייצרים פוליאסטר למטרות רבות כמו: מזוודות, בגדי ספורט, מצעים, נעליים וגם לספות וריפודים.
אם בחרתם לרכוש ספות העשויות פוליאסטר, יש לדעת כי אלו בעלי מראה מבריק כמשי, מוגדרות כספות זולות ומתאימות אף לריהוט גן ומרפסת.
יתרונות של בד פוליאסטר – זול, חסין בפני נוזלים וכימיקלים, לא מתקמט, מתייבש בקלות, שומר על צבעו ומתאים לבתים בהם יש בעלי חיים או ילדים קטנים.
חסרונות של בד פוליאסטר – אינו טבעי, אינו בד נושם, מחזיר זרמים סינטטיים, וקשה להסרת כתמים.
ניקיון – אם מדובר ב-100% פוליאסטר, כנראה שלא תצליחו להסיר כתמים קשים. אך כיוון שקשה למצוא ספות העשויות 100% פוליאסטר, יש לנקות באמצעות חומץ סינטטי ובכתמי דיו אף באלכוהול.
מהי ספת בד אימפלה? – הסבר מפורט
בד אימפלה הוא מהחדשים בתחום הספות והריפודים. בד אימפלה מורכב מ-50% פוליאמיד, 32% פוליאסטר ו-18% כותנה.
הרעיון בייצור ספות בד אימפלה, הוא כדי לחסוך מכם את זמן הניקוי ואת התחזוקה השוטפת והיומיות שספות דורשות מכם. בד אימפלה, מעניק מגע רך כקטיפה ומצופה במספר שכבות הגנה ע"מ למנוע חדירת נוזלים, אבק וכתמים.
אם בחרתם לרכוש ספות אימפלה, יש לדעת כי יהיה ניתן להסיר מהן כתמים טריים באמצעות מגבת לחה בלבד! אך שימו לב, כי אין מדובר בדמוי בד אימפלה, אשר אינו עונה על אף אחד מאלו שצוינו למעלה.
יתרונות של ספות בד אימפלה – מראה יוקרתי, מגע נעים, נוחות לישיבה, מתאימות לבתים בהם יש ילדים קטנים וקלות לתחזוקה וניקיון.
חסרונות של ספות בד אימפלה – אינן זולות, אינן אורגניות ונושמות ובמידה והשארתם כתמים זמן רב – לא תוכלו להסירם בניקוי רגיל.
ניקיון – כפי שצוין, במידה ולא ניקיתם כתמים טריים (בטווח של שבוע), אלו יחדרו לאט ועמוק בתוך סיבי הספה, וידרשו ניקוי ספות אימפלה מקצועי (עולה יקר יותר מספות אשר אינם אימפלה). ההסבר לטיפול נכון וניקוי ספות אימפלה.
בחירת בד לבד וניקוי בד לבד
מקורו של בד הלבד הוא במאה ה-17 (אם כי יש הסבורים שהוא הומצא הרבה קודם לכן). בד לבד מורכב מסיבים דחוסים במים.
בתחילת דרכו, נעשו שימושים רבים בבד לבד כמו לייצור אוהלים וכהנה. אך ככל שחלפו השנים, בד הלבד ביצע שדרוג והיום תמצאו מספר רב של שימושים בבדי לבד כמו: יצור שטיחים מקיר לקיר, כובעים, גרביים, בובות ויצירות.
ספות בד לבד אינן מצויות, עקב היותן בעלות מגע עוקצני ופשוטות בשביל מערכת ישיבה ביתית.
- יתרונות של ספות בד לבד – אורגניות (אם כי מייצרים גם לבד מרכיבים סינטטיים), זולות, אינם נפרמות בקלות ונושמות.
- חסרונות של ספות בד לבד – אינם נוחות, צוברות כתמים בקלות, אינם מתאימים לבתים בהם יש ילדים קטנים או בעלי חיים ועלולות לדהות במהרה.
- ניקיון – אין מומלץ לבצע ניקוי בדי לבד באמצעות מים, אלא רק בניקוי יבש אצל בעלי מקצוע הבקיאים בניקוי בד לבד.