אחד מהמוצרים השימושיים בחיינו הוא הקומקום, בעבודה ובבית אנו נעשה בו שימוש ע"מ להכין שתייה חמה ומרעננת, הורים לתינוקות אף יבצעו שימוש להכנת המטרנה עבור התינוק או התינוקת. עקב המים העכורים בישראל ובשל השימוש המירבי שלנו בקומקום, אנו נתקלים מידי עת בכמויות אבנית או בחלודה הנמצאים בתוך הקומקום אשר בוודאי אינם בריאות לנו. במאמר הבא, נציג בפניכם מספר שיטות קלות ופשוטות לניקוי קומקום מאבנית וחלודה וטיפים בייתיים לחידוש מראה הקומקום.

ניקוי קומקום עם מלח לימון – השיטה הפשוטה למקרים פשוטים
כאשר מדובר בקומקום בייתי, אין צורך לפזר אבקות למיניהם או כימיקלים בתוך הקומקום שתכף נשתה ממנו. ישנן שיטות פשוטת וטבעיות להסרת אבנית וחלודה מקומקום, אחת מהן היא באמצעות מזיגת מלח לימון לתוך הקומקום (כ-20 גרם). לאחר מזיגת מלח הלימון לתוך הקומקום, יש להוסיף כליטר מים ולבצע הרתחה ראשונה. לרוב, לאחר פעולה זו, האבנית והחלודה אמורים להיעלם ומומלץ לבצע הרתחה נוספת עם מים נקיים ע"מ להסיר את שאריות אבקת מלח הלימון. עוד בנושא ניקוי חלודה.
הסבר קצר על האפקט של האבקת מלח לימון: למעשה, אבקת מלח לימון אינה מלח אלא חומצת לימון טהורה המורכבת מלימונים טבעיים ואינה מסוכנת כלל. שימושים נוספים לאבקת מלח הלימון הם לבישול, לשימור מזון ועוד. את אבקת מלח לימון ניתן למצוא בכל חנות לממכר מוצרי מזון או ברשתות המזון הגדולות במחלקת התבלינים.

שיטות נוספת וטבעיות לניקוי קומקום מאבנית וחלודה
אם אין בקרבתכם אבקת מלח לימון, מומלץ להסיר אבנית וחלודה מקומקום באמצעות תפוח אדמה. כן, תפוח אדמה יכול לסייע להעלמת האבנית וחידוש פנים הקומקום. יש לחתוך תפוח אדמה לשניים ולשפשף באמצעות חלקו הפנימי את האבנית והחלודה הנמצאים בתוך הקומקום ולבצע שטיפה עם מים בסיום.
דרך נוספת וטבעית לניקוי אבנית מקומקום היא באמצעות חלקם הפנימי של פירות עץ הדר (אשכולית, לימון או תפוז). יש לחתוך את הלימון או הפרי לשניים, לעסות בעדינות עם חלקו הפנימי על האבנית ולבצע הרתחה עם שאריות הלימון בסיום. שיטה זו טובה גם ע"מ להסיר ריחות רעים מקומקום ולהפיץ ריח מרענן בקרבת הקומקום. עוד בנושא ניקוי אבנית.
כאשר מדובר בכמות גדולה של אבנית או חלודה, שיטות ניקוי קומקום אלו ככל הנראה לא יספיקו, ומומלץ לנסות עוד מספר שיטות המופיעות בהמשך המאמר.
השיטה הלא טבעית למקרים קשים
כאשר מדובר על חלודה קשה המופיעה בפנים הקומקום, שיטות ניקוי קומקום אשר הובאו למעלה לא יספיקו. אמנם אנו ממליצים לנסותם לפני שניגשים לנקות כימיקלים, אך אם אין ברירה זו היא ברירת המחדל עבור הקומקום אשר ברשותכם. חלודה היא בעצם סוג של עובש אשר נוצר ממים וחמצן. בקומקום, חלודה עלולה להופיע כאשר לא ביצעו שימוש זמן רב עם הקומקום. ע"מ להסיר חלודה יש להתיז חומר מסיר שומנים כימיקלי על בסיס כלור או חמצן פעיל, יש להשרות את החומר כרבע שעה ולשטוף היטב את הקומקום בסיום הניקוי. בסקלת ה-PH (מדד בינלאומי לבדיקת רמת החמצון), קיימים שני סוגים של רמות החמצון: אחת, חומצית והשנייה, בסיסית. חומר חומצי מנטרל בסיסי וכן להפך (חומר בסיסי מנטרל חומצי). חומרי ניקוי מסירי שומנים כימיקלים הינם ברמת PH בסיסית, ולכן, ע"מ לנטרל את הכימיקלים מהקומקום לאחר פעולת ניקוי זו, מומלץ לבצע הרתחה לקומקום עם ליטר מים וכוס חומץ.