"זו הייתה שעת צהריים שהטלפון במשרדנו צלצל, על הקו: הי אני מיכל אימא לארבעה ילדים קטנים וחמודים שאוהבים מאוד לאכול מיני מאפים כמו: פיצה, בורקסים, ושאר מיני אפייה. יש ברשותי תנור בין ארבע שנים שעובד לא מעט… אבל הלכלוך שנערם בתוכו של שומנים ודבק ושאר מיני ירקות לא רצויים:) גורמים לי לא לאפות בו גם מבחינת הסטריליות וגם מחשש לחיידקים שדוגרים בתנור ביתי, כל ניסיונות הניקוי שלי כשלו, האם יש לכם פתרון ניקוי וחיטוי עבור התנור שלי?!"
זו רק אחת מהסיבות שהחלטנו לכתוב לכם על הניקיון של התנור שהוא כה חשוב, הרבה מאתנו חושבים פעמיים עד שאנו מפשילים שרוולים. מה שבכל זאת דוחף אותנו לנקות, זה לבטח העובדה ששם אנו מבשלים, החיידקים, שאריות המזון שנותרו והפירורים, הינם חממה נהדרת לחיידקים שמוצאים את דרכם לגופנו. תמיד נעים יותר לאפות כאשר התנור מצוחצח. ראשית, הכלל החשוב ביותר לפני ניקוי תנור, הינו ניתוק השקע מהחשמל. במידה והתנור עדיין חם מהמזון שבישלתם, המתינו עד שיתקרר ואז להתחיל בשלבי הניקוי. הדבר הבא שחשוב לבצע הוא לקרוא את הוראות היצרן לגבי ניקוי התנור שברשותכם. רק לאחר שהבנתם מה ניתן ומה לא כדאי לעשות בזמן הניקוי של התנור, התחילו בעבודה.

איך לנקות תנור מלכלוך ושאריות רטבים שנדבקו בתוכו? – ניקוי תנור
ניתן למצוא הרבה דרכים ושיטות פעולה להסרת הלכלוך שמצטבר בתנור. חלק מהדרכים מורכבות וחלק קלות יותר, אך אופן הפעולה של ניקוי תנור וכן השיטות השונות, תלויות במצבו של התנור. אם הוא מלוכלך מאוד, נצטרך לנקוט בשיטות יעילות של חומרי ניקוי חזקים, גם אם הם חומרים ביתיים, כגון סודה לשתייה וחומץ. על מנת להתחיל בפעולה, יש להכין קערה שהיא חסינת אש ולשפוך בה מים, לחמם בתנור כחצי שעה על טמפרטורה של 100 מעלות. הפעולה פשוט תמיס את הלכלוך הנמצא בתנור.
השלב הבא, הינו להמתין עד שהתנור יתקרר ולפזר אבקת סודה לשתיה על פנים התנור ולהמתין כשעה. אבקת הסודה, למעשה מבצעת שתי פעולות- הראשונה הינה ניקוי יסודי והשנייה חיטוי. השלב הסופי של ניקוי התנור, הינו לקחת ספוג ניקוי ולנקות עמו ביסודיות את פנים התנור ולהסיר את שאריות הלכלוך ממנו. בסוף פעולת ניקוי תנור, יש לייבש אותו באמצעות מטלית רכה ורצוי שתהיה מטלית מסוק מיקרופייבר. להסרת אבנית מתנור בקרו, במאמר המלא אודות ניקוי אבנית.
איך להסיר ריח רע מהתנור לשמור על תנור נקי שמריח טוב?
כאשר אנו מבשלם מאכלים רבים בתנור, יש לרענן אותו באמצעות פעולה פשוטה ויעילה, כגון: לסחוט לימונים או תפוזים לקערה חסינת אש, לחמם את התנור ל-100 מעלות, ולחמם כ-עשרים דקות. פעולה זו תגרום לפיזור של ריח נעים ומרענן. רוב הלכלוך בתנור, נמצא בקרקעית ובדפנות של התנור. על מנת לנקות את האזורים הללו היטב, יש להכין כשלושת רבעי כוס חומץ לבן, יחד עם רבע כוס של מים. יש לטבול מטלית בתערובת ולנקות את הדפנות והתחתית של התנור. יש לשטוף באמצעות מים ולנגב את השאריות, בעזרת מטלית רכה.
כאשר מדובר על לכלוך רב שהצטבר בתנור האפייה שלכם, אין מנוס מלעשות שימוש עם מסיר שומנים. על מנת לעבוד עם חומר ניקוי חזק זה, יש ללבוש כפפות הגנה, כך שעור הידיים לא ייפגם. יש לנקות היטב גם בגומיות הנמצאות בדלת התנור. את החלק הפנימי של הגומיות, יש לנקות באמצעות מברשת שיניים הטבולה עם חומץ מהול במים, וסודה לשתיה.. יש להימנע מהשפרצה של חומר ניקוי ממיס שומנים על גומי דלת התנור.
ניקוי דלתות התנור
על מנת שדלת התנור תיראה מצוחצחת ומבריקה, יש לפזר עליה אבקת סודה לשתיה יחד עם מים קרים. יש לייצר עם אבקת סודה לשתייה מן סוג של משחה. יש למרוח את המשחה שנוצרה מערבוב שני החומרים על דלת התנור, להמתין כחצי שעה ואז לנגב עם מגבת בד טבעית כגון כותנה. יש לציין כי פעולה כגון ניקוי תנור אינה מסתיימת בדלתות ובפנים התנור בלבד, כי אם גם במגשים הנמצאים בו. תמיד כדאי לעבוד עם חומרים טבעיים כגון חומץ לבן עם מים חמים רוב הנוזל שיתקבל יהיה אמור להכיל יותר חומץ מאשר מים. השרו את החומר לפחות למשך 3 שעות ואפילו ללילה שלם. שפשפו לאחר ההשריה את המגשים ושטפו בהרבה מים. על מנת שלא תצטרכו להקות בכל כמה ימים את התנור שלכם באופן יסודי, הקפידו לעטוף את המגשים עם נייר כסף.
ניקוי כתם טרי, כדאי לבצע מיד, במידה והכתם כבד או שמן, שפכו כמות גדולה של מלח והמתינו מספר דקות עד שהתנור יתקרר לחלוטין. ישנם תנורי בישול משוכללים, אשר ישנן אופציות בהם של ניקוי עצמי. ניתן למצוא תנורי בישול, כאשר יש להם אפשרויות של ניקוי עצמי, האחד הינו תנור פירוליט שבו ניקוי תנורים נעשה בחום גבוה מאוד למשך כמה שעות ופעולה זו שורפת את השומנים הנמצאים בו עד לאפר.
ניקוי תבניות התנור –
ישנם שיטות רבות לניקוי תבניות תנור, אך דרך אפקטיבית וטבעית היא באמצעות חומץ טבעי עם מים חמים בדילול של 75% חומץ ו-25% מים. להשרות את החומץ הטבעי 2-3 שעות או אפילו לילה שלם, ולאחר מכן שטפו שוב עם חומר לניקוי כלים. את כל חומרי הניקוי הכימיקלים תשאירו לאסלה או לניקוי עובש, למאכלים שלכם תשתמשו רק בחומרי ניקיון טבעיים.
כדי שלא תצטרכו לבצע ניקוי תנור כל מספר ימים, הקפידו להבא לעטוף את תבניות התנור בנייר כסף ובכך תחסכו עבודה רבה בניקוי תנור.
חלק מסוגי התנורים מגיעים אף כיריים גז, ע"מ לבצע ניקוי כיריים גז ביסודיות, אנו ממליצים לעיין במאמר המלא המסביר הכל ניקוי כיריים גז וקרמיות.
ניקוי של תנור המיוצר מאמייל שחור לתנור המיוצר מאמייל קריסטלי
מי שהוא שבעל תנור ישן, יכול לראות, כי הוא מצופה בשכבת אמייל שחור, אך תנורים חדשים, מצופים באמייל קריסטלי. ההבדל ביו ניקוי תנור שמצופה באמייל שחור,הוא שיש לנקות אותו כאשר הוא פושר, לעומת תנורים חדישים יותר, אשר יש בהם שכבה של אמייל קריסטלי. החסינות של תנורים ישנים יותר, כאלה המיוצרים מאמייל שחור, היא פחותה יותר מאשר תנורים חדשים אשר אותם, ניתן יהיה לחמם בחום גבוה יחסית, בכדי להיפטר מהלכלוך והשומן שנמצא בו.
שמירה על שגרה קבועה של ניקוי תנור רק תסייע לכם לכבוד פחות קשה, בכל פעם, כאשר אתם צולים מאכלים שהם שומניים, מומלץ לעבור על התנור באמצעות סבון או חומר ניקוי עדין, כך שלא יהיה קשה לנקות את התנור והוא יישאר לכם תמיד נקי ומוכן לצלייה או לאפייה הבאה שלכם. אם אתם נמנעים (ובצדק) משימוש עם מסירי שומנים שהם חומרים כימיים מסוכנים, ניתן לנקות את התנור באמצעות אדים, כאשר תחממו קערה עם מים וחומץ, מה שיקל על המסת השומן בתנור. היום, קיימת מגמה לעשות שימוש עם חומרים טבעיים לניקוי, כגון: סודה לשתיה, חומץ ולימון כך שחומרים אלה הם יעילים ולבטח שלא יגרמו לכם נזק בריאותי.
אם הכתם או השומנים עודם טריים
אם ממש ברגעים אלו נשפך לכם מאכל או משקה על התנור, שפכו כמות מכובדת של מלח גס על המקום המלוכלך. המתינו כ-5 דקות (או להתקררות התנור) ונגבו עם מטלית לחה.
אל תחכו רק לפסח על מנת לבצע ניקוי יסודי בתנור הבישול שלכם
לא כדאי לחכות עד לחג הפסח, בכדי לנקות באופן יסודי את תנור הבישול שלכם. ככל שתדחו את ניקוי תנור, כך יהיה לכם קשה יותר לנקות, אותו. גם לכם, יהיה הרבה יותר נעים לעבוד עם תנור בישול שיהיה נקי ותמשיכו לשמור עליו באמצעות תחזוקה קבועה ושוטפת. אז אל תחכו לפסח הבא בכדי לעבוד קשה ואף אחזקת תנור נכונה בתקופות קצובות וקצרות, תשמור על בריאותכם ובריאות בני המשפחה, כאשר התנור יהיה נקי, מצוחצח ולא חממה לחיידקים.